Nieuws uit de Muziekkamer

Enige tijd geleden heeft de Muziekkamer Edam een flink aantal muziekinstrumenten geschonken aan het Waterlandsmuseum De Speeltoren in Monnickendam. Op deze manier blijven ze behouden voor de toekomst. Het zijn soms originele, oude instrumenten en soms fraaie replica’s. Alle instrumenten zijn goed bespeelbaar en komen uit Nederland, maar ook elders uit Europa.

In deze of aangepaste vorm zijn ze ongetwijfeld ook te horen geweest in het oude Monnickendam en Edam, plaatsen die in de 16e en 17e eeuw veel contacten overzee en overland hadden en ten tijde van de reformatie een toevluchtsoord voor Europese Lutheranen en Calvinisten waren. Instrumenten als de draailier, de psalter, de citer en de mandola zijn vaak te zien op schilderijen met huistaferelen van de Hollandse meesters.

In november 2019 heeft Maisa van der Kolk alle instrumenten bespeeld en daarbij uitleg gegeven over herkomst en speelwijze. De korte filmpjes zijn gemaakt door Peter van Maanenberg en Ron Burgering onder deskundig oog van conservator Frans Fontaine. Er is een fraaie vitrine gemaakt waarin een deel van de instrumenten wordt getoond en via een touchscreen met foto’s zijn alle instrumenten te beluisteren. Na een lange periode zijn de musea weer open en kan men met inachtneming van de Coronamaatregelen gelukkig weer genieten van veel moois.

Reserveren lijkt verstandig om niet voor een gesloten deur te komen. Tel 0299-652203 of via info@despeeltoren.nl.